Tijdens de controle kijkt je tandarts dus ook naar het tandvlees en de aanhechtende weefsels rond de wortel. Dit weefsel heet Parodontium.
Afhankelijk van de toestand krijgt je tandvlees een cijfer (volgens de Dutch Parodontal Screening Index / DPSI).
De cijfers betekenen:
0) Je tandvlees is gezond en bloedt niet
1) Je tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt tijdens de meting (tandvleesontsteking / gingivitis)
2) Je tandvlees is oppervlakkig ontstoken en er is tandsteen aanwezig
3-) Je tandvlees is ontstoken en het bovenste deel van het kaakbot is aangetast (beginnende parodontitis)
3+) Er is sprake van een matige parodontitis met afbraak van kaakbot, tandwortel ligt al gedeeltelijk bloot
4) Er is sprake van gevorderde parodontitis die zich uitbreidt richting de wortelpunt. Er is sprake van aanzienlijke botafbraak, hierdoor kunnen je tanden/ kiezen los gaan staan
Afhankelijk van de DPSI score adviseert de tandarts welke behandeling er nodig is. Ook adviseren wij elke patient naar de preventiassistente te gaan voor reiniging van het gebit, wat vanaf een DPSI score van 1 of 2 zeker nodig is.
Vanaf een DPSI score van 3- raden wij je aan om een uitgebreid parodontaal onderzoek (onderzoek van het weefsel rond de tandwortels) te laten doen, met aansluitend parodontale behandeling indien nodig. Hier wordt per element van alle kanten gemeten hoeveel houvast-verlies er is en of er bloed of pus uitkomt tijdens het meten. Dit wordt geregistreerd, zodat ook het verloop van de ziekte beoordeeld kan worden. Het is niet altijd zo dat alle kiezen parodontale problemen hebben. Dit kan ook per kant verschillen en per element. Daarom is een uitgebreid onderzoek nodig.
Parodontitis (en zeker onbehandeld) heeft ook invloed op je gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie heeft hierover een interessante folder met uitgebreide informatie.