Heb je last van “losse tanden” of parodontitis? 

Als wij zien dat je kans hebt op parodontitis, of dat je al parodontitis hebt, geven wij dat direct aan. Parodontitis is een erg lastige ziekte, en je kunt het maar beter voorkomen (door goed schoon houden en regelmatig naar de preventieassistente te gaan), of indien nodig, zo snel mogelijk behandelen.

Als je parodontitis hebt, kun je last krijgen van “losse tanden”. Het weefsel, dat de wortel vasthoudt in de kaak, gaat ontsteken en verdwijnt samen met de bot rond de wortel. Hierdoor verlies je de houvast van de tand / de kies en de elementen worden met de tijd steeds mobieler.

Het vervelende is dat je dit niet terug kan draaien. Dus het doel van de parodontitisbehandeling is het proces van weefselverlies rond de wortel te stoppen, en de boosdoeners zoveel mogelijk te elimineren.

Een tand zit niet vast in de kaak maar is opgehangen in de bot met heel veel kleine vezeltjes. Dit speciale weefsel noemen wij parodontium en het werkt als een soort schokbreker.

De vezeltjes kunnen niet in het glazuur (het witte gedeelte van de tand) groeien, maar beginnen zo’n 2 mm onder de natuurlijke kroon.

Als de tandarts een speciaal instrument (een stompe sonde, die dus niet kan prikken) tussen het tandvlees en de tand laat glijden, gaat die er 1 tot 2 mm in, zonder dat het pijn doet. Dit bereik van de tandvleesrand, tot op de hoogte van de eerste vezeltjes, noemen wij de pocket. 

Er zijn vaak langdurige kleine ontstekingen bij het tandvlees, omdat er te lang en te veel tandsteen rond de tandhals zit. Hierdoor kunnen de vezeltjes verdwijnen, maar ook het bot, zodat je wat aanhechting verliest.

Wij hebben het dan over een verdiepte pocket. Als je pockets 3 tot 4 mm diep zijn is dat voor ons een seintje van: “hier is wat aan de hand”. We zullen je uitgebreid informeren over de ziekte parodontitis en wat je er zelf, en wat wij er tegen kunnen doen. Vanaf 4 mm pocketdiepte kunnen we ook een parodontitisbehandeling adviseren/ starten.

Als je er niets aan doet dan gaan de ontstekingen verder en hiermee ook het verlies van de houvast. De pockets worden steeds dieper.

Nu komt er nog een probleem bij. Als de pockets dieper dan 4 mm worden, dan komt er geen zuurstof meer bij en ook weinig immuuncellen uit het speeksel. Dan gaan de conditie van het tandvlees en het bot vaak nog wat sneller achteruit.

Op gegeven moment ben je zoveel bot kwijt, dat er zo weinig houvast meer over is, dat je tanden en kiezen los gaan staan. Je heb nu grote kans je gebit door deze ziekte te verliezen.

Let op! Het verlies van houvast kun je niet terug draaien. Wees er op tijd bij als je tandvleesproblemen hebt, want je kunt het botverlies alleen maar vertragen of tot stilstand brengen.

Tijdens de controle kijkt je tandarts dus ook naar het tandvlees en de aanhechtende weefsels rond de wortel. Dit weefsel heet Parodontium. 

Afhankelijk van de toestand krijgt je tandvlees een cijfer (volgens de Dutch Parodontal Screening Index / DPSI).

De cijfers betekenen:

0) Je tandvlees is gezond en bloedt niet

1) Je tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt tijdens de meting (tandvleesontsteking / gingivitis)

2) Je tandvlees is oppervlakkig ontstoken en er is tandsteen aanwezig

3-) Je tandvlees is ontstoken en het bovenste deel van het kaakbot is aangetast (beginnende parodontitis)

3+) Er is sprake van een matige parodontitis met afbraak van kaakbot, tandwortel ligt al gedeeltelijk bloot

4) Er is sprake van gevorderde parodontitis die zich uitbreidt richting de wortelpunt. Er is sprake van aanzienlijke botafbraak, hierdoor kunnen je tanden/ kiezen los gaan staan

Afhankelijk van de DPSI score adviseert de tandarts welke behandeling er nodig is. Ook adviseren wij elke patient naar de preventiassistente te gaan voor reiniging van het gebit, wat vanaf een DPSI score van 1 of 2 zeker nodig is.

Vanaf een DPSI score van 3- raden wij je aan om een uitgebreid parodontaal onderzoek (onderzoek van het weefsel rond de tandwortels) te laten doen, met aansluitend parodontale behandeling indien nodig. Hier wordt per element van alle kanten gemeten hoeveel houvast-verlies er is en of er bloed of pus uitkomt tijdens het meten. Dit wordt geregistreerd, zodat ook het verloop van de ziekte beoordeeld kan worden. Het is niet altijd zo dat alle kiezen parodontale problemen hebben. Dit kan ook per kant verschillen en per element. Daarom is een uitgebreid onderzoek nodig.

Parodontitis (en zeker onbehandeld) heeft ook invloed op je gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie heeft hierover een interessante folder met uitgebreide informatie.