Wanneer heeft je kies een kroon nodig?

Soms is een kies zo erg beschadigd dat het defect te groot is om het met wit vulmateriaal op te vullen. Vanaf een bepaalde hoeveelheid is de hefboomwerking te groot en heb je te weinig “eigen materiaal” waar de vulling aan plakt. Dan zal een vulling niet meer voldoende houvast hebben.

De kroon is helemaal of aan de buitenkant van porselein en lijkt daarom erg op een natuurlijke tand/ kies.

Wat is een kroon?

Als een vulling geen goede oplossing meer is én de wortels van je tand / kies zijn nog goed, dan zal de tandarts je adviseren een kroon te laten maken.

De kies of de tand wordt iets ingekort zodat er ruimte is voor het materiaal van de kroon en dan wordt het geheel parallel of konisch geslepen.

De tandarts maakt een afdruk en de tandtechnicus maakt dan de kroon.

De kroon is een tandkleurig kapje, dat er van de buitenkant uitziet als een tand of kies. Aan de binnenkant is het kapje leeg en past het precies op de parallel geslepen tand of kies.

Als de kroon klaar is wordt hij door de tandarts op de tand / kies geplakt.

Wat is een brug?

Begint de wortel van een kies zacht te worden of zit er een breuk in? Dan moet hij er helaas uit.
Om een verloren tand of kies te vervangen kun je de buurelementen beslijpen, zodat hierop de kapjes geplaatst worden. Tussen de kapjes zit de dummy/ nep tand.
Op deze manier werd vroeger altijd dit soort situaties opgelost. Tegenwoordig kun je je, als de buurelementen nog gaaf zijn, afvragen of het niet handiger is een implantaat te plaatsen ter vervanging van het verloren element, dan aan de gezonde tanden/ kiezen te gaan slijpen.