Implantologie

Wanneer één of meerdere tanden of kiezen verloren zijn gegaan heeft dit gevolgen voor het goed kunnen kauwen én veelal ook voor het uiterlijk. Met behulp van implantaten kunnen verloren gegane tanden en kiezen worden vervangen zonder dat losse protheses direct nodig zijn. Voor een implantaat kiezen betekent meer dan het opvullen van een ontstane ruimte in uw gebit. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren en adviseren over implantaten. 

Er zullen veel vragen op u afkomen, zoals: Wat is een implantaat eigenlijk? Wanneer is een implantaat een oplossing? Wat is de beste oplossing voor u? Wat kunt u van de behandeling verwachten? Bij wie kunt u terecht om een implantaat te laten plaatsen? Kan het mis gaan? 

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft willen we nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is, dan moet daar eerst iets aan worden gedaan. Wij adviseren u dan eerst een afspraak te maken bij een van onze mondhygiënisten.

Voor uitgebreide informatie en een betrouwbaar advies kunt u een afspraak maken voor een implantaat consult bij onze implantoloog in Terborg.

Het gemiddelde succespercentage van behandelingen met implantaten bedraagt na 10 jaar zo’n 95-98 %. Stevige rokers hebben een verhoogde kans van ongeveer 15% op verlies van implantaten. Wij maken een 3D -scan van uw gebit in plaats van een gebitsafdruk om de kroon of brug te laten maken bij een Nederlands Tandtechnisch laboratorium. Na 2 weken plaatsen wij de kroon op het implantaat.

Uw eerste afspraak met onze implantoloog bestaat uit het in beeld brengen van uw situatie en wensen. Wat komt hierbij kijken?
– mondonderzoek
– röntgenonderzoek d.m.v. meerdimensionale kaakfoto
– eventueel modelonderzoek 

De aandacht richt zich hierbij vooral op de mate van gezondheid van uw tandvlees en slijmvliezen, de anatomische verhoudingen én op de hoeveelheid aanwezige kaakbot. Ook op hogere leeftijd is het nog steeds mogelijk implantaten te plaatsen, mits men voldoende gezond is. Waar te weinig bot is, kan meestal met een extra behandeling nieuw kunstbot worden aangebracht. Bot groeit in ongeveer 8-16 weken vast aan implantaten, waarna er kronen, bruggen op bevestigd kunnen worden.

Na gebleken geschiktheid wordt een behandelplan met begroting opgesteld. Afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering wordt de behandeling met implantaten vergoed. Het is echter vaak zo dat een gedeelte voor uw eigen rekening komt. U krijgt van ons mondelinge en schriftelijke “informed consent” over de ingreep en eventuele risico’s. Er worden ook recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben.

Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in uw kaakbot geplaatst. Dit wordt door de meesten patiënten als “meevallende” ingreep ervaren en is nagenoeg geheel pijnloos.

Na de operatie moet u, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, rekening houden met enige zwelling en/of verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen. Na een periode van 2 tot 6 maanden kan op het implantaat de kroon/ brug geplaatst worden of het klikgebit “aangemeten” worden.

Plaque en tandsteen op de implantaten en op de kroon, brug en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

De eerste week na de operatie moet u voorzichtig zijn met het implantaat en belasting ervan voorkomen. Dit betekent bijvoorbeeld zachte voeding, meer informatie ontvangt u na de operatie in het kader van nazorg.  Een goede mondhygiëne is van essentieel belang voor succes op lange termijn. Wie niet bereid is zijn mond dagelijks tweemaal goed te poetsen én interdentaal te reinigen, kan beter niet aan implantaten beginnen!

Om verlies van het implantaat te voorkomen bieden we goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie een belangrijk onderdeel van de behandeling. Regelmatige controle (min 2 keer / jaar) door een tandarts en regelmatig bezoek bij preventieassistente / mondhygiëniste is hier van groot belang.

De kans van slagen van een implantaatoperatie is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als u rookt. Geef persoonlijke bijzonderheden altijd duidelijk aan in het eerste gesprek.

Er zijn veel bedrijven die implantaten maken. Het implantaat maakt alleen het gedeelte in de kaak uit en gaat heel lang mee. Soms moet de constructie die erop zit wel een keer aangepast worden. Dan is het vervelend als er geen onderdelen verkrijgbaar zijn. Van daar dat wij u heel erg adviseren voor een “A-merk” te kiezen. Ook is het dat zeker dat het gedeelte wat in de kaak geplaatst wordt van goede kwaliteit is.
 
Wij gebruiken het BioComp implantaat systeem. Deze implantaten zijn erg sterk en worden in Nederland gemaakt en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, niet de goedkoopste maar wij zijn overtuigd een van de beste systemen.

Als u overweegt een klikgebit te nemen, moet u zich vooraf goed informeren. Ervaringen zijn zeer positief over het klikgebit in vergelijking tot het klassieke kunstgebit. Als belangrijkste voordeel noemen mensen het ‘vastzitten’ van het klikgebit. Het klikt vast in de kaak door middel van knopjes of staafjes die uit de kaakwal steken (via implantaten). Als een drukknoopje druk je daar de tandprothese op vast. Daardoor valt en verschuift de gebitsprothese niet snel in of uit de mond. Dit geeft mensen meer zekerheid. Realiseer wel, het zit nooit zoals uw eigen tanden en kiezen, maar wij doen ons uiterste best om deze beleving zo dicht mogelijk te benaderen. De Implantaat Tandprothese (ofwel kortweg het klikgebit genoemd) heet officieel de implantaat gedragen overkappingsprothese, zo ziet u het vaak terug op papieren van de verzekering. 

Een implantaat kunt u het beste zien als een kunstwortel die de natuurlijke tandwortel vervangt en die wordt geïmplanteerd in de kaak. Dat wordt gedaan door een implantoloog. Die implantaten heeft u nodig om de kunstmatige tand(en) op zijn plaats te houden. Een klikgebit kan voor de onderkaak of voor de bovenkaak gemaakt worden of allebei.

Om een goed idee te hebben kunt u zich het beste goed informeren over het proces: wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor een klikgebit? Maar het gaat ook daarna om een zorgvuldige verzorging van uw mond, uw tandvlees en uw klikgebit. Voordat de ingreep bij u wordt gedaan, wordt uw mondhygiëne getoetst en wordt gekeken of uw kaak voldoende mogelijkheden heeft voor de implantaten. Vaak denken mensen met een klikgebit ‘klaar’ te zijn, maar dit is beslist niet het geval. De verzorging van uw mond ná het plaatsen van het klikgebit is essentieel. Het draagt daarmee bij aan een algemene gezondheid. De implantoloog kijkt of uw mondverzorging voldoende is om de ingreep aan te kunnen. Als dit het geval is, wordt de procedure in gang gezet. Hierbij werken verschillende specialisten nauw met elkaar samen voor een goed gepland traject met goed resultaat.

Plan binnen 4 weken na plaatsing een afspraak voor controle door preventie om uw mond te reinigen en gezond te houden. Tijdens deze afspraak leert u hoe u op de meest gezonde wijze uw mond en klikgebit kunt onderhouden. Ook implantaten kunnen ontsteken en het wordt dus aangeraden om naast het gebit zelf, ook de kaakwal, de tong en mondholte dagelijks goed schoon te houden.