Implantaat

Zo lang de wortel van een kies nog goed is kan je veel kanten op. Als helaas blijkt dat de wortel verloren is moet deze “getrokken” worden. Tegenwoordig kan je dan in veel situaties deze wortel herplaatsen door een implantaat. Een implantaat is dus een kunstwortel. 

Ook in een geheel tandeloze kaak kunnen implantaten meerwaarde bieden bij slecht zittende prothesen als dit door de vorm van je kaak of een ongunstige omslaagplooi met een klassieke kunstgebit niet beter opgelost kan worden.

In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar te weinig bot is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst.

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is moet daar eerst iets aan worden gedaan.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een implantaat/ implantaten? Maak dan een afspraak voor een implantologisch consult in onze vestiging Terborg.

Voorafgaand heeft u altijd een gesprek met de behandelaar. Er wordt gekeken of u in aanmerking komt. U krijgt van ons mondelinge en schriftelijke inlichting over de ingreep en mogelijke gevolgen en de kosten. Er worden ook recepten aan u verstrekt voor geneesmiddelen die u vóór de operatie in huis moet hebben.

Tijdens de operatie wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in uw kaakbot geplaatst. Dit word van de mesten patiënten als “meevallende” ingreep ervaren en is geheel pijnloos.

Na de operatie moet u, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, rekening houden met enige zwelling en/of verkleuring van de slijmvliezen, wang en lippen. Na een periode van 2 tot 6 maanden kan op het implantaat de kroon/ brug geplaatst worden of het klickgebit “aangemeten” worden.

Plaque en tandsteen op de implantaten en op de kroon, brug en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

Om dit te voorkomen zijn een goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie een belangrijk onderdeel van de behandeling. Regelmatige controle (min 2 keer / jaar) door een tandarts en regelmatig bezoek bij preventieassistente / mondhygiëniste is hier van groot belang.

De kans van slagen van een implantaatoperatie is zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct na het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet vastgroeit en moet worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als u rookt.

Er zijn veel bedrijven die implantaten maken. Het implantaat maakt alleen het gedeelte in de kaak uit en gaat heel lang mee. Soms moet de constructie die erop zit wel een keer aangepast worden. Dan is het vervelend als er geen onderdelen verkrijgbaar zijn. Van daar dat wij u heel erg adviseren voor een “A-merk” te kiezen. Ook is het dat zeker dat het gedeelte wat in de kaak geplaatst word van goede kwaliteit is.
 
Wij gebruiken het BioComp implantaat systeem. Deze implantaten zijn erg sterk en worden in Nederland gemaakt en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, niet de goedkoopste maar wij zijn overtuigd een van de beste systemen.