Cariës / Gaatjes…. Hoe zit het nu?

De grootste oorzaak van tandverlies tot een leeftijd van 50 jaar is de beschadiging van de tanden/ kiezen door invloed van zuren en suiker. 

Bij kinderen ontstaan gaatjes vaak op de kauwvlakken, bij de volwassenen patiënt meestal bij de contactpunten van de kiezen (dus “tussen” de kiezen). De buitenkant van een tand/ kies noemen wij het glazuur. Dit is het witte laagje dat wij zien als wij in de mond kijken.

Dit is keihard en eigenlijk dood materiaal, zoals haren of vingernagels, en het is het beschermlaagje van de tanden/kiezen. Het glazuurlaagje kan heel wat hebben maar het kan helaas niet tegen langdurige invloed van zure stoffen. Dan gaat het “demineraliseren” – dit betekent dat calcium onder invloed van de zure stoffen uit het glazuur opgelost wordt en in het speeksel terecht komt. Deze periodes van “demineralisatie” kom je tegen tijdens het nuttigen van zure dranken en/of fruit of een suikerrijk dieet. Suiker wordt in de mond door bacteriën omgezet in zure stoffen.

Als de mond geheel schoon is, dus tussen de maaltijden door, heb je ook periodes van “remineralisatie”. Dit betekent dat het calcium uit het speeksel in het glazuur terecht komt en deze weer sterk maakt.

Als periodes van demineralisatie (glazuur wordt zwakker) en remineralisatie (glazuur wordt weer sterk) in balans zijn is er niets aan de hand.

Maar dit is vaak anders door bijv. plakkende snoepjes, die nog heel lang in de groefjes van het kauwvlak blijven zitten. Dan worden de periodes van demineralisatie erg lang. Ook als je urenlang voor de computer of televisie zit en dan van frisdranken geniet kan dit tegenvallen. En ander groot probleem zijn de tandtussenruimtes. Hier blijft altijd wat eten achter en de tandenborstel komt er niet bij. Dan krijg je dus uren van demineralisatie omdat het tussen de tanden blijft zitten. En hier gaat het bij volwassenen vaak mis.

Een doel van de preventiebehandeling is dus de risico’s te herkennen en je te ondersteunen om deze te elimineren, zodat de kans op gaatjes kleiner wordt. Hoe meer je ervan bewust bent, hoe beter je er iets aan kunt doen om zo tegenvallende situaties te voorkomen.

Een tandarts kan ontkalkingen op de foto’s zien en plekken herkennen waar gaatjes kunnen ontstaan. Je kunt door flossdraad te gebruiken voorkomen dat dit gaatjes worden. Gebruik bij voorkeur tandpasta en flossdraad met fluoride, omdat fluoride het glazuur weer sterker kan maken.