Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om naar de tandarts te gaan. Zo’n 12% van de bevolking is extreem angstig en 800.000 Nederlanders zijn zo bang, dat zij niet meer naar de tandarts gaan.

(bron: www.tandarts.nl)

Heeft u veel last van spanning voordat u naar de tandarts moet? Krijgt u last van de buik als u in de wachtkamer zit? Breekt het zweet u uit bij het geluid van de boor of de gedachte aan een verdovingsspuit? Bent u bang voor eventuele pijn? Bent u bang dat de tandarts iets vindt bij de controle?

7 Tips bij “tandartsangst” van Astrid 

  1. Geef aan dat je bang bent. Als de tandarts van je angst af weet, zal hij je ruimte geven.  Zelfs als je niet precies weet waarvoor je bang bent, is het goed om je angst kenbaar te maken. Overleg met de tandarts wat het voor jou gemakkelijker kan maken. Daardoor creëer je meer ruimte en rust voor jezelf.

  2. Ben jij vooral bang voor de pijn? Vraag dan standaard om een verdoving. Je hebt altijd de vrijheid om die te krijgen, zelfs al raadt de tandarts ‘m niet aan. Het gaat erom dat jij prettiger in de stoel ligt.

  3. Spreek een stopteken af. Vaak doen mensen bijvoorbeeld hun handen omhoog als ze willen dat de tandarts stopt. Astrid: “In het verleden gingen tandartsen nog weleens door als dat gebeurde, maar daar hoef je nu niet bang meer voor te zijn. Tegenwoordig stoppen ze echt meteen.”

  4. Als je last hebt van het felle licht: doe je ogen dicht of zet desnoods een zonnebril op.

  5. Vind je het hoge geluid van boor niet om aan te horen? Doe oortjes in en zet muziek op – graag wel op een volume waarop je nog net met de tandarts kan communiceren. Als je iemand bent die het lastig vindt om de controle uit handen te geven, kun je overigens beter geen muziek opzetten. Daarmee sluit je jezelf af.

  6. Vraag hoe lang de handelingen duren. Sommige tandartsen tellen steeds af, met name bij kinderen. ‘Zo, we gaan nu even schoonmaken, dat duurt 5 tellen.’ Op die manier ga je in stappen je behandeling door.

  7. Leg je handen op je buik. De meeste indrukken komen op de maagstreken binnen. Als je je handen daarop legt, scherm je jezelf af.

Wij werken samen met Astrid en Erik van de Praktijk Puur Voelen.

Heeft u last van één of meerdere dingen die hierboven beschreven staan? Dan kunnen Astrid en Erik u helpen.

Astrid is naast haar werk als preventie-assistente gespecialiseerd in het behandelen van angst of spanning. Zij kijkt met u naar wat de angst voor u betekent en waar die eventueel is ontstaan. Na deze behandeling kunt u veel meer vanuit rust naar de tandarts gaan. Een gezonde spanning mag, maar meer hoeft het niet te zijn. De tijd, waarin angst voor de tandarts normaal is, is dan voorbij!
Wilt u ook van deze spanning af? Geef dit aan aan één van onze medewerkers bij Dentpoint. Zij geven dit door aan mij en ik neem vrijblijvend contact met u op.

Zo kunt u al voor de volgende afspraak bij de tandarts, ervoor zorgen dat u veel meer ontspannen naar de tandarts gaat!

Kijk voor ervaringen op http://praktijkpuurvoelen.nl/ervaringen.html